ABŞ-dan edilən yeni bir araşdırma, ağciyər xərçəngi riskinin təkcə siqaret və ya havanın çirklənməsi ilə deyil, həm də yemək vərdişləri ilə əlaqəli ola biləcəyini ortaya qoydu.
Elchi.az xəbər verir ki, Florida və Kentukki universitetlərinin alimləri müəyyən ediblər ki, orqanizmdə qlükozanı saxlayan molekul olan qlikogen bəzi növ ağciyər xərçənginin yaranmasında iştirak edə bilər.
Tədqiqatçılar, ağciyər adenokarsinoması adlanan xərçəng növündə qlikogen səviyyəsinin yüksək olduğunu və bu, dünya üzrə halların təxminən 40 faizini təşkil etdiyini müəyyən ediblər.
Siçanlar üzərində aparılan təcrübələrdə qlikogen miqdarının artması ilə şiş böyüməsinin sürətləndiyi, bu molekul basdırıldığında isə xərçəngin inkişafının yavaşladığı müşahidə edilmişdir.
Yeni nəsil analiz metodundan istifadə olunur
Tədqiqat “məkan metabolomikası” adlı qabaqcıl analiz texnikasından istifadə edib ki, bu da toxuma daxilində kiçik molekulların yerləşdiyi yerə görə xəritələşdirilməsinə imkan verir.
Florida Universitetində molekulyar biologiya professoru. Ramon Sun, bu metodun molekulyar səviyyədə xəstəliklərin daha aydın başa düşülməsinə imkan verdiyini ifadə etdi.
Qərb tərzi pəhriz xərçəngə səbəb ola bilər
Tədqiqat həmçinin müəyyən edib ki, yağ və karbohidratlarla zəngin qidalarla qidalanan siçanlar adi qida ilə qidalananlara nisbətən daha yüksək sürətlə şiş inkişaf etdirir. Bu vəziyyət yüksək kalorili və şəkərli qidaların xərçəng üçün “yanacaq” olduğunu ortaya qoyur.
Məlumdur ki, qlikogen məşq zamanı enerji kimi istifadə olunan və əzələlərdə yığılan bir maddədir. Ancaq bu molekul da yüksək karbohidrat və yağ istehlakı ilə bədəndə toplanır.
Onun insanlara təsiri araşdırılacaq
Mütəxəssislər bu tapıntıların insanlara təsirini anlamaq üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac olduğunu vurğulayırlar. Lakin ilkin nəticələr pəhrizin ağciyər adenokarsinoması kimi bəzi xərçəng növlərində mühüm rol oynaya biləcəyini göstərir.
Prof. “Uzun müddətdə pəhriz əsaslı xərçəngdən qorunma strategiyaları, siqaretlə mübarizə kimi ictimai məlumatlandırma və siyasət yönümlü yanaşmalarla dəstəklənməlidir” deyib.
Tədqiqat Nature Metabolism jurnalında dərc olunub.
Şayəstə Hüseynova