Alimlər pomidorun estrogenlər və təbii antioksidantlarla qarşılıqlı təsirini təhlil edərək, maddələr mübadiləsinə və piylənmədən qorunmağa təsirini araşdırırlar. Nəticələr ümidverici olacağını vəd edir.
Yeni bir araşdırma, pomidor və qarpız kimi meyvələrə parlaq qırmızı rəng verən likopenin sağlam qaraciyər funksiyasını dəstəklədiyini və çəki artımının qarşısını almağa kömək edə biləcəyini göstərir.
Elchi.az xəbər verir ki, bu barədə Amerika Fiziologiya Cəmiyyəti məlumat yayıb.
Likopen bəzi bitkilər tərəfindən təbii olaraq istehsal olunan antioksidant və antiinflamatuar birləşmədir.
Tədqiqatçılar zebra balığını pomidor ekstraktı və ya estrogen və likopen əlavələri əlavə edərək normal və ya yüksək yağlı bir pəhriz ilə bəsləyiblər. Pomidor ekstraktı ilə əlavə edilmiş yüksək yağlı pəhriz ilə qidalanan balıqların estrogen əlavələri ilə müqayisədə daha az çəki qazandığı aşkar edilmişdir. Bundan əlavə, estrogen və likopenlə zənginləşdirilmiş yüksək yağlı pəhriz ilə qidalanan balıqlarda normal pəhrizdə olan balıqlara nisbətən qan şəkəri daha aşağı idi.
Bu tapıntı likopen istehlakının qaraciyərdə yağ parçalanmasını yaxşılaşdırdığını göstərir. Yalnız bir həftədən sonra balıqların metabolizmində əhəmiyyətli bir fərq müşahidə edildi.
“Biz bu həftəlik qeyd üçün həqiqətən həyəcanlıyıq. Əgər belə nisbətən qısa müddətli müdaxilə çəki artımından qorunmaq üçün maddələr mübadiləsini dəyişdirə bilərsə, bu o deməkdir ki, insanlar gündəlik pəhrizlərində kiçik dəyişikliklər edə və bir neçə həftə ərzində nəticələrini görə bilərlər”, – St. Clair deyib.
Nuranə Məmmədova