Yeni bir araşdırma göstərdi ki, həftədə 5 porsiya tünd şokolad istehlak etmək 2-ci tip diabetin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Tədqiqatçılar deyirlər ki, bu fayda südlü şokoladı əhatə etmir.
Elchi.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri BMJ jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatçılar 30 il ərzində yemək vərdişləri, sağlamlıq vəziyyəti və bədən çəkisi haqqında məlumat verən 192.000-dən çox sağlam yetkinin məlumatlarını təhlil etdilər. Tədqiqat nəticəsində məlum oldu ki, həftədə ən azı 5 unsiya istənilən növ şokolad yeyənlərin 10% yüksək olanlarda 2-ci tip diabetin inkişaf ehtimalı daha azdır.
Yalnız tünd şokolad daha böyük təsir göstərərək riski 21% azaldıb, südlü şokoladın isə heç bir real faydası olmayıb və yalnız uzunmüddətli çəki artımı ilə bağlı olub. Tədqiqat müəllifləri iddia edirlər ki, tünd şokoladın tərkibindəki yüksək səviyyəli flavonollar doymuş yağ və şəkərin çəki artımı və digər ürək-damar xəstəliklərinə təsirinin qarşısını ala bilər.
Yeganə