Qəhvə ilə bağlı bəzi araşdırmalar qəhvənin sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini irəli sürsə də, son araşdırmalar qəhvə içməyin həqiqətən sağlamlıq üçün bir çox faydası olduğuna dair güclü sübutlar təqdim edir.
Elchi.az bildirir ki, yeni araşdırmaya görə, gündəlik bir fincan qəhvə bədəni xəstəliklərdən qoruya, ömrü uzada və həyat keyfiyyətini yaxşılaşdıra bilər.
Müntəzəm olaraq qəhvə içmək ömrü təxminən iki il uzada bilər. “Aging Research Reviews” jurnalında dərc edilən yeni araşdırmaya görə, bu, ürək və tənəffüs xəstəlikləri, insult, bəzi xərçəng növləri, diabet, demans və ağır depressiya riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir.
Araşdırma müəllifləri deyirlər ki, qəhvə stresə qarşı daha yaxşı müqavimət göstərmək də daxil olmaqla bir çox sağlam təsirə malikdir. Tədqiqatçılar qəhvə və onun insanlara təsiri ilə bağlı bütün mövcud məlumatları təhlil edərək, qəhvə və onun komponentlərinin qocalmaya təsirinin ilk təhlilini hazırlayıblar.
Bu xəstəliklərin riskini azaldır
Nəticələr göstərir ki, müntəzəm qəhvə içmək 1,84 il daha uzun ömür və yaşla bağlı əksər xəstəliklərin riskini azaldır.
Qəhvənin necə bu qədər təsirli olduğu hələ məlum deyil. Tədqiqatçıların fikrincə, qəhvənin tərkibində 2 mindən çox birləşmə var.
Bəziləri antiinflamatuar təsirə malikdir, bəziləri antioksidan təsirə malikdir və hər iki növ xəstəliklərə və ömrünə təsir göstərə bilər.
2 növ şəkərin qoruyucusudur
Qəhvə xüsusilə yüksək miqdarda kofein və xlorogen turşusu ehtiva edir. Bu maddələrin ürək-damar xəstəliklərindən, 2-ci tip diabetdən və iltihabla əlaqəli xəstəliklərdən qoruduğu aşkar edilmişdir.
Gündə nə qədər istehlak edilməlidir?
Qəhvə bir çox fayda təmin etsə də, daha çox istifadəsi mütləq daha yaxşı təsir göstərmək demək deyil. Tədqiqatçılar optimal istehlak səviyyəsinin gündə təxminən 2-3 fincan olduğunu müəyyən etdilər. Bundan əlavə, faydalar yaylaya meyllidir və həddindən artıq suqəbuledici narahatlıq, yuxusuzluq və həzm problemləri kimi mənfi yan təsirlərə səbəb ola bilər.
Qəhvənin sağlamlıq faydalarını dəstəkləyən sübutların artmasına baxmayaraq, hələ də çoxlu cavabsız suallar var. Məsələn, yaşlı insanlarda qəhvə istehlakının uzunmüddətli təsirləri daha çox araşdırılmalıdır. Bundan əlavə, müxtəlif qəhvə birləşmələrinin digər içkilərlə (məsələn, çay) qarşılıqlı əlaqəsini başa düşmək bu faydaları daha yaxşı təxmin etməyə kömək edə bilər.
Yeganə