Miçiqan Dövlət Universitetinin tədqiqatçıları Yer kürəsinin “kritik zonasında” həyat üçün həyati əhəmiyyət kəsb edən torpaq qatında əvvəllər məlum olmayan mikroblar ailəsini aşkar ediblər. Bu mikroorqanizmlərin suyun təmizlənməsi və ətraf mühitin davamlılığı baxımından yenilikçi potensiala malik olduğu bildirilir.
Elchi.az xəbər verir ki, Yerin “kritik zonası” ağacların zirvələrindən başlayaraq 200 metr dərinliyə qədər uzanan ekosistem təbəqəsini əhatə edir. Bu bölgə; O, torpağın əmələ gəlməsi, su dövranı və qidalanma dövrü kimi həyati prosesləri tənzimləyir və buna görə də qida istehsalı, suyun keyfiyyəti və ekosistemin sağlamlığı üçün əvəzolunmaz hesab olunur.
Miçiqan Dövlət Universitetinin Mikrobiologiya professoru. James Tiedje-nin rəhbərlik etdiyi komanda bu dərin torpaq qatlarında “CSP1-3” adlı yeni mikrob filumu ilə qarşılaşdı. Sözügedən mikroorqanizmlər ABŞ-ın Ayova ştatında və Çində dərin torpaq nümunələrindən təcrid edilib.
Onlar milyonlarla il əvvəl sudan quruya köçüblər
Tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, CSP1-3 ailəsinin əcdadları milyonlarla il əvvəl isti bulaqlarda və şirin sularda yaşayıb və zaman keçdikcə onlar əvvəlcə yerüstü torpağa, sonra isə dərin torpaq qatlarına uyğunlaşıblar.
DNT analizi nəticəsində bu mikrobların hərəkətsiz deyil, aktiv şəkildə böyüməyə davam etdiyi müəyyən edilib. Bu orqanizmlərin gözləniləndən çox daha dominant bir yerə sahib olduğu da müəyyən edilmişdir. Bəzi nümunələrdə CSP1-3 qrupunun torpaq mikrobiotasının 50%-dən çoxunu təşkil etdiyi qeyd edilmişdir.
Professor Tiedje vəziyyəti belə qiymətləndirdi:
“Dərin torpaq təbəqələri yerüstü torpaqdan çox fərqli bir mühitə malikdir. Bu mikroorqanizmlər uzunmüddətli təkamül adaptasiyası ilə qida çatışmazlığı şərtlərinə cavab verdilər.”
Növbəti məqsəd: Laboratoriyada istehsal edin
Alimlər indi laboratoriya şəraitində CSP1-3 qrupundan olan mikrobları yetişdirməyə çalışırlar. Lakin bu, çox çətin prosesdir. Çünki laboratoriya şəraitində dərin torpaq mühitlərinin təbii şəraitini təqlid etmək çox çətindir.
Tiedje komandası bu mikrobların yarandığı isti bulaqlarda temperatur şəraitini yenidən yaradaraq onların becərilməsi ilə bağlı təcrübələr aparır. Uğurlu olarsa, biotexnoloji tətbiqlər üçün bu mikroorqanizmlərin genetik xüsusiyyətləri, məsələn, çirkləndiriciləri parçalamaq qabiliyyəti də araşdırılacaq.
Professor Tiedje bu yeni kəşfin əhəmiyyətini aşağıdakı sözlərlə vurğuladı:
“Bu mikroorqanizmlər haqqında hələ bilmədiyimiz çox şey var. Amma bu məlumatları öyrənə bilsək, dünyamızın üzləşdiyi ekoloji problemlərə təsirli həllər hazırlaya bilərik.”
Şayəstə Hüseynova