Mütəxəssislər ətirli şamların və əridilmiş ətirli mumun qapalı yerlərdə havanın çirklənməsini əhəmiyyətli dərəcədə artıra biləcəyini aşkar ediblər. Araşdırmaya görə, bu məhsullar dizel mühərrikləri və qaz sobaları ilə eyni səviyyədə hava çirkliliyi yarada bilər.
Elchi.az xəbər verir ki, ABŞ və Almaniya alimlərinin apardığı araşdırmada müəyyən edilib ki, ətirli şamlar və buna bənzər məhsulların buraxdığı uçucu üzvi birləşmələr (VOC) ozonla qarşılıqlı əlaqəyə girərək nanoskopik hissəciklər əmələ gətirir.
Bu hissəciklər ağciyərlərə nüfuz edəcək qədər kiçik olduqları üçün sağlamlıq riski yaradır. Əvvəlki araşdırmalar belə incə hissəciklərin ürək və tənəffüs xəstəlikləri ilə əlaqəli ola biləcəyini göstərdi.
Purdue Universitetinin inşaat mühəndisi Brandon Boor, “Qapalı məkanlarda hava hissəciklərinin necə əmələ gəldiyini başa düşmək üçün ən kiçik nanohissəciklərin belə ölçülməsi lazımdır” dedi. Boor, ətir məhsullarının ozonla reaksiya verdiyini, havanın kimyəvi quruluşunu dəyişdirdiyini və sürətlə yayılan molekulyar klasterlər yaratdığını söylədi.
Şayəstə Hüseynova