Qastroenterologiya: Mədə epiteli çölyak xəstəliyinin inkişafında əsas rol oynayır.
Elchi.az xəbər verir ki, Kanadanın MakMaster Universitetinin alimləri aşkar ediblər ki, yuxarı bağırsağın epitel adlanan daxili təbəqəsi qlütenə qarşı allergik reaksiyanın yaranmasında aktiv rol oynayır. Tədqiqatın nəticələri Gastroenterology jurnalında dərc olunub.
Taxılların zülal komponenti olan qlütenə qarşı iltihablı reaksiyanın yalnız bağırsaq divarında baş verdiyi və yalnız immunitet hüceyrələrini əhatə etdiyi düşünülür. Bununla belə, Kanada alimlərinin yeni araşdırması göstərdi ki, bağırsaq epiteli (boş orqanların hüceyrə örtüyü) çörək, dənli bitkilər, dənli bitkilər və makaron kimi müəyyən qidaları qəbul etdikdən sonra iltihab reaksiyasının tətiklənməsində də aktiv rol oynayır.
Alimlər mikroskopik biomateriallardan istifadə etməklə laboratoriya şəraitində insan bağırsaq epitelinin funksional modelini yaradıblar. Bu onlara çölyak xəstəliyi olan insanların epitel hüceyrələrində spesifik molekulların fəaliyyətini müşahidə etməyə imkan verib. Alimlər epitel molekullarının qlütenin olması barədə immun hüceyrələrinə necə siqnal verdiyini anlaya bildilər və epitelin çölyak xəstəliyində otoimmün reaksiyanın aktivləşdirilməsində əsas rol oynadığı qənaətinə gəldilər.
Tədqiqatçıların fikrincə, immun reaksiyanın lokalizasiyasına dair dəqiq biliklər yeni dərmanların hazırlanmasına və onların bağırsağın lazımi hissələrinə çatdırılmasının səmərəliliyini artırmağa kömək edə bilər.
Digər mühüm tapıntı odur ki, gluten aşkar edildikdən sonra, əlavə patogenlər bədənə daxil olarsa, epiteliya immun hüceyrələrə daha güclü siqnallar göndərir. Bu o deməkdir ki, gələcəkdə xəstəlik inkişaf riski olan bir insanda patogen aşkar etmək və xəstəliyin qarşısını almaq üçün onun qlüten və bağırsaq epiteli ilə qarşılıqlı əlaqəsini maneə törətmək mümkün ola bilər.
Şayəstə Hüseynova