Alimlər yüksək yağlı qidaların narahatlıq və depressiyaya səbəb olduğunu açıqlayıblar.
Elchi.az xəbər verir ki, Kolorado Boulder Universitetində aparılan bir araşdırma göstərdi ki, yüksək yağlı qidalar bağırsaq bakteriyalarını poza, davranışı dəyişdirə və bağırsaq-beyin əlaqəsi səbəbindən narahatlığı artıra bilər.
Professor Kristofer Louri və komandası yüksək yağlı pəhrizlərin təsirini anlamaq üçün yeniyetmə siçanlar üzərində təcrübə aparıb. İki qrupa bölünən ilk siçan qrupu təxminən 11 faiz yağ ehtiva edən standart pəhrizlə, digər qrup isə doymuş heyvan yağlarından ibarət 45 faiz yağdan ibarət yüksək yağlı pəhriz ilə qidalanıb.
Tədqiqatçılar doqquz həftə ərzində nəcis nümunələri vasitəsilə siçanların bağırsaq bakteriyalarını izləyib və onların davranışlarını qiymətləndiriblər. Araşdırma nəticəsində yüksək yağlı qidalarla qidalanan siçanların nəzarət qrupu ilə müqayisədə daha çox kökəldiyi müəyyən edilib.
Yüksək yağlı pəhriz ilə qidalanan siçanlar, xüsusən də dorsal raphe nüvəsi kimi tanınan beyin sapı bölgəsində serotonin istehsalında və siqnalında iştirak edən üç genin daha yüksək ifadəsinə sahib olduğu müşahidə edildi. Bu sahənin stress və narahatlıqla əlaqəli olduğu bildirilmişdir.
Şayəstə Hüseynova