FDA-nın təsdiqi: Laboratoriya mənşəli qızılbalıq istehlaka hazırdır

ABŞ Qida və Dərman İdarəsi (FDA) laboratoriyada istehsal edilən ilk balıq növü olan "kultura somonu" təsdiqləyib. Bu suşi keyfiyyətli qızılbalıq artıq restoran menyularında görünməyə başlayıb.
Elchi.az xəbər verir ki, ABŞ-da yerləşən biotexnoloji startap Wildtype laboratoriyada yetişdirdiyi qızılbalığı ilə yeni bir zəmin yaratdı. Şirkətin “mədəni qızılbalığı” FDA tərəfindən ictimai istehlak üçün təhlükəsiz hesab edildi və bu, bu təsdiqi alan ilk süni balıq məhsulu oldu.
FDA rəsmiləri bazar əvvəli təhlükəsizlik qiymətləndirməsi nəticəsində "hazırda heç bir narahatlıq olmadığını" bildirdilər. Açıqlamada bildirilib ki, məhsul digər ənənəvi istehsal edilən balıqlarla oxşar təhlükəsizlik səviyyəsinə malikdir.
Suşi keyfiyyəti, xam istehlak üçün uyğundur
Wildtype qızılbalığı, xüsusilə xam istehlak üçün uyğun olan suşi dərəcəli “saku” kəsimləri ilə diqqət çəkir. Belə kəsiklər adətən sashimi kimi verilir və bişirmə tələb etmir.
İstehsal prosesi Sakit okean qızılbalığından alınan canlı hüceyrələrin xüsusi mühitlərdə böyüməsi ilə başlayır. Hüceyrələr təbii mühiti təqlid edən temperatur, pH və qida dəyərlərində yetişdirilir. Yaranan məhsullara bir neçə bitki əsaslı inqrediyentlər əlavə etməklə təbii qızılbalığa bənzər tekstura və dad əldə edilir.
Şayəstə Hüseynova