Ekspert stressin həzmə necə təsir etdiyini cavablandırıb.
Elchi.az Gazeta.Ru-ya istinadən xəbər verir ki, Həkim Natalya Zubareva bildirib ki, stress bir çox xəstəliklərə, o cümlədən mədə-bağırsaq traktına səbəb ola bilər.
Stressin əsas simptomları ürək yanması, şişkinlik və ya peristaltikanın pozulmasıdır. Mədə-bağırsaq traktına qan axını azalır və həzm fermentlərinin istehsalı azalır. Sevinc hormonu – serotonin demək olar ki, istehsal olunmur.
Tərkibində yağlar və karbohidratlar olan qidaların sinir sisteminin işinə mənfi təsir etdiyini xatırlamaq lazımdır. Pəhrizdən tortlar, çörəklər və şirniyyatları istisna etmək lazımdır. İlk baxışdan şirniyyat əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır, ancaq qısa müddətə və bundan sonra insan yenidən depressiyaya düşür.
Spirtli içkilərin qəbulu orqanizmin vəziyyətini pisləşdirəcək, çünki stress hormonları olan dopamin ifrazı artır. Qəhvə də oxşar təsirə malikdir.
Düzgün qidalanma streslə mübarizə aparmağa kömək edəcəkdir. B vitamini və omeqa-3 yağ turşuları beyin damarlarına qan axını yaxşılaşdırır. Pəhrizinizə dəniz balıqlarını daxil etmək faydalıdır.
Maqneziumla zəngin qidalar yemək lazımdır. Böyük miqdarda maqnezium badam və bananda olur. Onlar sevinc hormonu – serotonin ehtiva edən əla antidepresanlardır. Ancaq maqnezium çatışmazlığı yuxusuzluğa və sinir xəstəliklərinə səbəb olacaq.
Yanında qarabaşaqlı hinduşka və dovşan əti sağlamdır. Bu məhsullar vücudu B vitaminləri və uzun müddətli toxluq hissi ilə təmin edəcək, çünki qarabaşaq yarması yavaş karbohidratdır.
“Təbii süd məhsulları, eləcə də ən azı 75% kakao paxlası olan tünd şokoladda yüksək triptofan var” deyə dietoloq Gazeta.Ru-ya müsahibəsində yekunlaşdırıb.
Şayəstə Hüseynova