Yumurtanın ağını çiy içməyin!
Qaynadılmış, qaynadılmış və ya yumşaq qaynadılmış yumurta yemək adi haldır. Ancaq bəzi insanlar xüsusilə yumurtanın ağını çiy içirlər. Bəs bu nə dərəcədə sağlamdır?
Səhər yeməyinin əvəzolunmazı olan çiy yumurta ağını istehlak edərək protein ehtiyacını qarşılayanlar var. Yəni bu tövsiyə olunur? Elchi.az bu barədə material təqdim edir:
Dietoloq Karişma Şah yumurtanın ağında zülal olduğunu, sarısında isə həm zülal, həm də yağ olduğunu bildirib. Yumurtanın bir hissəsini içib, qalanını atmağın mənasız olduğunu bildirən Şah, “Son zamanlar çiy yumurta ağını istehlak etmək xüsusilə bədən inkişaf etdirənlər, arıqlamaq istəyənlər və ya protein qəbulunu artırmaq istəyənlər arasında yayılıb. Ancaq çiy yumurta ağı ” Bakterial xəstəlik olan salmonellaya səbəb ola bilər. Ona görə də onu çiy istehlak etmək düzgün deyil. Bişirmək tövsiyə olunur”.
Baş Dietoloq N’Lakshimi, çiy yumurta ağının istehlakının “yumurta ağının zədələnməsi” və ya “biotin çatışmazlığı” adlı bir vəziyyətə səbəb ola biləcəyini söyləyib. N’Lakshimi deyir: “Çiy yumurta ağlarının tərkibində avidin adlı zülal var ki, bu da orqanizmin biotin, B vitaminini mənimsəməsinə mane olur. Bu, gözəllik vitamini kimi tanınan biotin çatışmazlığına səbəb ola bilər deyə xəbərdarlıq edib.İdman qidalanma mütəxəssisi Nidhi Gupta isə yumurta ağının tərkibində avidin olduğu üçün biotinin udulmasına mane olduğunu ifadə edərək, xam istehlakdan qaçınılması lazım olduğunu vurğulayıb. Bəs yumurtanın ağını istehlak etdikdə orqanizmimizdə hansı mənfi əlamətlər görünür?
“Bu qaşınma, və ekzemaya səbəb ola bilər. Tənəffüs simptomları, burun axması, burun tıkanıklığı, tez-tez asqırma və öskürək, hırıltı və ya nəfəs almaqda çətinlik, həmçinin ürəkbulanma, qusma, qarın ağrısı və ishala səbəb ola bilər”, – Lakshmi deyir. Nadir hallarda allergik reaksiya verdiyini görmək olar.Ona görə də yumurtanı çiy istehlak etməkdənsə, bişirmək daha yaxşıdır”, – deyə o şərh edib.
Nuranə Məmmədova