Bu yaxınlarda amerikalı alimlər apardıqları araşdırmadan sonra belə qənaətə gəliblər ki, süni ətin karbon izi adi ətdən 4-25 dəfə çoxdur.
Elchi.az News.am–a istinadən xəbər verir ki, bu barədə “Новая наука” məlumat yayıb.
2020-ci ilin sonlarında Sinqapur heyvan hüceyrələrindən süni (və ya laboratoriyada yetişdirilmiş) ətin ticarətinə icazə verən ilk ölkə oldu. Daha əvvəl “bioRxiv” platformasında dərc edilmiş Kaliforniya Universitetinin (ABŞ) Davis tərəfindən apardığı araşdırma bu mövzu haqqında daha çox məlumat əldə etməyə imkan verib.
Nəticə aydındır: Bir kiloqram sintetik, süni mal ətinin karbon izi bir kiloqram təbii yetişdirilmiş mal ətindən 4-25 dəfə çoxdur.
Belə ətin mövcudluğunu əsaslandıran əsas arqument heyvanların əziyyət çəkməməsidir. Ancaq bəzən bu üsul daha ekoloji cəhətdən təmiz kimi də təqdim olunur. Ənənəvi mal-qara istehsalında su heyvanların istehlakı üçün və açıq şəkildə artan qida mənbələri üçün istifadə olunur.
Beləliklə, təkcə laboratoriyada qida məhlulunun hazırlanması deyil, həm də böyümə faktorlarının təmizlənməsi bu istehsal üsulunun karbon izinin yüksək olması deməkdir.
Yeganə