Təhlükəli xəstəliklərə səbəb olan bir vərdiş barədə xəbərdarlıq!

Yeməkləri çox duzlamaq vərdişi xərçəng də daxil olmaqla təhlükəli xəstəliklərin inkişafına səbəb ola bilər, Lyubertsı Xəstəxanasının endokrinoloqu Natalya Novikova xəbərdar etdi. Elchi.az xəbər verir ki, O , News.ru-ya müsahibəsində bu vərdişinin nəticələrindən danışıb. Novikova vurğuladı ki, normal olaraq bir yetkin gündə beş qramdan çox olmayan xörək duzu yeməlidir - təxminən bir çay qaşığı. “Xörək duzu natriumun əsas mənbəyi olduğundan, onun həddindən artıq istehlakı qan təzyiqinin artmasına, infarkt və insult riskinin artmasına səbəb olur. Yeməklərə duz əlavə etmək vərdişi mədə xorası və hətta mədə-bağırsaq traktının xərçəngi riski ilə nəticələnə bilər”, - endokrinoloq xəbərdarlıq edib. Novikova davam etdi ki, insan orqanizminə gündəlik daxil olan duzun 80 faizi gizlidir. Çörək, peçenye, xəmir məmulatları, kolbasa, pendir, çips, konserv və digər hazır qidalarda olur. Sağlamlıq risklərini minimuma endirmək üçün həkim duz və ədviyyatları alternativ sağlam variantlarla duzla əvəz etməyi təklif etdi: cəfəri, şüyüd, kərəviz Nuranə Məmmədova