Qida tullantıları ilə bağlı təəccüblü araşdırma

Dünyada israf edilən yeməklər iki dəfədən çox az qidalanan insanlar üçün kifayətdir. Dünyada istehsal olunan və heç vaxt yeyilməmiş qidalar 2 milyard insana kifayət etsə də, pis qidalanan insanların sayından iki dəfə çox olsa da, ekspertlər israfçılığın qarşısının alınmasının əhəmiyyətinin hələ də başa düşülmədiyinə diqqət çəkirlər. Elchi.az xəbər verir ki, dünyanın ən böyük qida, içki, xidmət və təşkilat təşkilatlarından biri olan Compass Group tərəfindən 2017-ci ildə başlatılan Qida Tullantılarını Durdurma Günü qlobal qida itkisi və israfına diqqət çəkmək və maarifləndirmək üçün qeyd edilir. Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Ətraf Mühit Proqramının (UNEP) məlumatına görə, ərzaqların 17 faizi evlərdə və pərakəndə satışda israf olunur. Ümumdünya Ərzaq Proqramı (WFP) tərəfindən hazırlanan araşdırmaya görə, hər il insan istehlakı üçün istehsal olunan qidanın təxminən üçdə biri istehlak edilməzdən əvvəl israf edilir və ya itirilir. Qida istehsalındakı çatışmazlıq qlobal aclıq böhranına səbəb olmur, əksinə, hazırda dünyada hər bir fərd üçün kifayət qədər qida istehsal olunur; Buna baxmayaraq, dünyanın hər yerində insanlar aclıqla mübarizə apararkən, bir çox zəngin ölkələrdə israfçılıq mətbəxdən başlayır və yeməklərin çoxu yeyilmədən atılır. Qida tullantıları inkişaf etməkdə olan ölkələrdə də məhsul yığımı zamanı baş verir. Aclıq böhranının əsas səbəblərindən biri olan ərzaq itkisi həm də qida istehsalı üçün istifadə edilən torpaq, su və enerji kimi ehtiyatların israfına səbəb olur. Ümumdünya Ərzaq Proqramının araşdırmasına görə, qlobal miqyasda istehsal edilən, lakin yeyilmədən atılan qida 2 milyard insana bəs edir və bu rəqəm qida çatışmazlığından əziyyət çəkən insanların sayından iki dəfə çoxdur. Zəngin ölkələrdəki istehlakçılar hər il Sahara-altı Afrikanın xalis qida istehsalı qədər ərzaq israfçılığına səbəb olurlar. Şayəstə Hüseynova