Elchi.az xəbər verir ki, Dietoloq, kardioloq, tibb elmləri namizədi Svetlana Pavliçenko ruslara immuniteti yaxşı saxlamağa kömək edən məhsullar haqqında danışıb.
Ekspertin sözlərinə görə, inulin, pektin və davamlı nişasta orqanizmin qoruyucu funksiyasını saxlamaq üçün lazım olan qida lifinin əsas mənbəyidir. Eyni zamanda, soğan tərəvəzləri, kök bitkiləri və kasnı köklərinin inulinlə zəngin olduğuna aydınlıq gətirdi. Pektin isə alma qabığındadır, qırmızı və qara qarağatın, zoğalın, qarğıdalının giləmeyvələrində olur. Davamlı nişastaya gəlincə, o, paxlalı bitkilərdə olur.
Həkim liflə ən zəngin olan qidalardan da danışıb.
– Lif və ya pəhriz lifinin ən əhəmiyyətli mənbəyi tərəvəz və meyvələrdir. Bağırsaqlarda mikrobiomun təsiri altında qısa zəncirli yağ turşuları orqanizmin immun hüceyrələrinin fəaliyyətinə nəzarət edən qida liflərindən sintez olunur, Pavliçenko aydınlıq gətirib.
Şayəstə