Böyük miqdarda vitamin D ehtiva edən qidalar var. Onların arasında treska ciyəri, dəniz balığı, yumurta sarısı, göbələk və süd var.
Elchi.az xəbər verir ki, bunu dietoloq, Milli Dietoloqlar və Diyetoloqlar Assosiasiyasının üzvü Marina Makişa deyib.
“Moskva 24”ün məlumatına görə, adi mağazalarda bu vacib vitaminin tərkibində az sayda məhsul var.
“Yeri gəlmişkən, bir çox vegetarianlar yəqin ki, hətta D vitamini ilə xüsusi zənginləşdirilmiş tərəvəz südü görüblər. Bu cür məhsullar indi kifayət qədər geniş yayılmışdır və bunun yaxşı mənbəyidir”, – ekspert izah etdi.
İki yumurta sarısı bu vitaminə olan gündəlik tələbatın 30%-ni ödəyir. Həmçinin dəniz balığı bu elementlə zəngindir.
“Məsələn, çəhrayı qızılbalıqda gündəlik normanın təxminən 70%-i varsa, siyənək və ya skumbriyada artıq 300% var. Gündəlik normanı əldə etmək üçün sadəcə 30-50 qramlıq bir tikə yemək lazımdır”, – ekspert deyir.
Cod qaraciyəri əsl superfooddur, rekord yüksək miqdarda D vitamini olan təbii pəhriz əlavəsidir. Gündəlik tələbatı ödəmək üçün bir çay qaşığı, yəni beş qram istehlak etmək kifayətdir.
Makişa mənə göbələkləri xatırlatdı. Onların özlərində D vitamini toplamaq üçün unikal qabiliyyəti var. Şanterellər çempionlar sırasındadır. Bu göbələklərin 100 qramı gündəlik vitamin ehtiyacının demək olar ki, 50%-ni ehtiva edir.
“D vitamini bir çox proseslərdə, o cümlədən amiloid zülalını çıxaran makrofaq hüceyrələrinin stimullaşdırılmasında iştirak edir və onun istehsalının artması Alzheimer xəstəliyinin başlanmasının və inkişafının əsas səbəblərindən yalnız biridir. Buna görə də, D vitamini beynin gənc və sağlam qalmasına kömək edir, – diyetoloq izah etdi.
Şayəstə