Doktor Poçexovskaya: qarpız və qovun iki dəqiqə axan suyun altında yuyulmalıdır.
Qarpız və qovun səthində təhlükəli viruslar və bakteriyalar ola bilər. Buna görə də bütün meyvələri, hətta yeyilməz qabıqları olanları da yumaq vacibdir.
Elchi.az xəbər verir ki, bu barədə “İzvestiya”ya qastroenteroloq Tatyana Poçexovskaya məlumat verib.
Meyvələr satın alınmazdan əvvəl çoxlu əllərdən keçir. Buna görə də onların səthində təhlükəli bakteriya və viruslar ola bilər. Məsələn, norovirus çirklənmiş qidalar səbəbindən xəstəliyin yayılmasının əsas səbəbidir. Hər hansı bir meyvənin yuyulması, həmçinin qabığını əzməmək və ya səthində kəsiklər etməkdən çəkinmək vacibdir.
Meyvələr istehlakdan dərhal əvvəl təmiz əllərlə və soyuq axan suyun altında bir-iki dəqiqə yuyulmalıdır. Sərt qabığı fırçalamaq və ya məhsulu əlinizlə yumşaq bir şəkildə sürtmək olar. Sonra yeməyi təmiz mətbəx dəsmal və ya kağız dəsmal ilə yaxşıca qurutun.
Zəhərlənmə zamanı həkimə müraciət etmək, özünüzü müalicə etməmək və daha çox su içmək vacibdir.
Şayəstə Hüseynova