Mayo Klinikası Prosedurları: Duz Yemək Tip 2 Diabet riskini artırır
Elchi.az xəbər verir ki, Tulen Universitetinin alimləri duzun 2-ci tip diabet üçün risk faktoru olduğunu müəyyən ediblər. İşin nəticələri Mayo Clinic Proceedings jurnalında dərc olunub.
Araşdırmada duz istehlakının tezliyi soruşulan 400 mindən çox insan iştirak edib. Müşahidələr orta hesabla 11,8 il davam edib. Bu müddət ərzində 13 min subyekt 2-ci tip diabet inkişaf etdirdi. Yeməklərinə “bəzən” duz əlavə edən şəxslərin “nadir hallarda” və ya “heç vaxt” etməyənlərlə müqayisədə 13 faiz artım ehtimalı var. Yeməklərinə “tez-tez” və ya “həmişə” duz əlavə edənlərin riski müvafiq olaraq 20 faiz və 39 faiz yüksək olub.
Şayəstə Hüseynova